آیا در بارداری ضربان قلب افزایش پیدا میکند؟
تپش قلب در بارداری که به دلیل افزایش حجم خون در دوران بارداری ایجاد میشود، گاهی اوقات میتواند نشان دهنده یک بیماری جدی باشد اما به طور عمده یک وضعیت طبیعی است که به دلیل افزایش حجم خون ایجاد میشود. علاوه بر این موضوع عواملی مانند افزایش سطح هورمون، عوامل روانی یا کافئین نیز ممکن است باعث تپش قلب در دوران بارداری شوند. اگرچه این تپشها که در اکثر مادران باردار به دلیل بارداری ایجاد میشوند، اما نباید فراموش کرد که ممکن است یک بیماری قلبی زمینهای وجود داشته باشد. بنابراین به محض احساس تپش قلب در دوران بارداری، لازم است ابتدا با پزشک مشورت کرده و از وجود بیماری زمینهای اطلاع پیدا کنید. در این مقاله که برای شما آماده کردهایم، تمام سؤالات در مورد تپش قلب در دوران بارداری را گردآوری کردهایم. با ما همراه باشید.
تشخیص تپش قلب در بارداری
مادران بارداری كه در دوران بارداری با تپشقلب به پزشك مراجعه میكنند، ابتدا در مورد شكایاتشان سؤال میشود. مشخص میشود که آیا علائم همراه دیگری مانند تعریق یا غش وجود دارد یا خیر. پس از گرفتن شرح حال از مادر باردار، معاینه فیزیکی انجام شده و به قلب او گوش داده میشود. بعداً از آزمایشات و معایناتی مانند آزمایش خون، اشعه ایکس قفسه سینه، اکو کاردیوگرام و الکتروکاردیوگرام برای تشخیص وجود بیماری زمینهای استفاده میشود. اگر در آزمایشات مشکلی مشاهده نشد، تپشقلب مربوط به بارداری در نظر گرفته میشود. بنابراین، اگر علائم خیلی شدید نباشد، ممکن است هیچ درمانی اعمال نشود. در طول این فرآیند، به مادران باردار توصیه میشود که خود را تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز هر گونه وضعیت غیرعادی به بیمارستان مراجعه کنند.
نشانه های تپش قلب در دوران بارداری
در دوران بارداری افزایش ضربان و تپش قلب ممکن است خود را به صورت های مختلفی نشان دهد که با توجه به ویژگی های فردی هر مادر این نشانه ها متفاوت خواهند بود در ادامه یک سری از علائم رایج تپش قلب را باهم می خوانیم:
تعریق زیاد
احساس تندتر شدن تپش قلب
احساس استرس و اضطراب بی دلیل
گنگ شدن سر
احساس ضربان قلب نامنظم
احساس تنگی نفس شدید
درمان تپش قلب در دوران بارداری
درمان تپشقلب در دوران بارداری با توجه به علت آن برنامهریزی میشود. از آنجایی که تپش قلب اغلب به دلیل افزایش حجم خون ایجاد میشود، درمان معمولاً اعمال نمیشود. اگر علائم بسیار شدید و آزاردهنده باشد، متخصص زنان ممکن است مادر باردار را به متخصص قلب ارجاع دهد.
در این مرحله پس از تشخیص، برنامه درمانی مناسب و ایمن برای بارداری بسته به علت آن ترسیم میشود. با این حال، همانطور که در بالا گفتیم، از آنجایی که تپش قلب در دوران بارداری به طور کلی مختص بارداری ایجاد میشود، برای بسیاری از مادران باردار نیازی به درمان نیست. انتظار میرود این شکایت پس از تولد ناپدید شود. کارهایی که میتوانید در طول تپش قلب در دوران بارداری انجام دهید به شرح زیر است:
- در هنگام تپش قلب، میتوانید با نشستن یا دراز کشیدن به سمت چپ استراحت کنید. خوابیدن مستقیم به پشت ممکن است باعث افت فشار خون شود.
- میتوانید برای آرام کردن ذهن و آرامش بدن خود نفس عمیق بکشید. حتی میتوانید این نفسهای عمیق را به یک عادت روزانه تبدیل کنید و هر ۱ تا ۲ ساعت یکبار آنها را تمرین کنید.
- اگر بیش از حد قهوه و چای مصرف میکنید، باید مصرف آنها را کاهش دهید یا به طور کامل قطع کنید. همانطور که مشخص است، کافئین همچنین میتواند باعث تپش قلب شود.
- گزینه دیگری که مفید است، یوگا یا مدیتیشن است. مشخص است که یوگای منظم تأثیر مثبتی بر ریتم قلب دارد.
- در هنگام تپش قلب نیز میتوانید دوش آب گرم بگیرید. یک دوش آب گرم هم به شما آرامش میدهد و هم به بازگشت ضربان قلب به حالت عادی کمک میکند.
- اگر سیگار میکشید یا الکل مینوشید، حتماً باید آن را ترک کنید. استفاده از مواد مضر در دوران بارداری، زمانی که ضربان قلب در حال افزایش است، تپشقلب را تشدید میکند.
- مراقب باشید که به صورت کنترل شده وزن اضافه کنید. اضافه وزن میتواند باعث دیابت بارداری و فشار خون و افزایش تپشقلب شود.
- حتماً آب فراوان بنوشید. نوشیدن مایعات کافی در دوران بارداری به کاهش شدت بسیاری از شکایات مرتبط با بارداری کمک میکند.
- مهمترین مسئله دوری از استرس است. اگرچه این کار همیشه آسان نیست، اما دوری از جمعیت، شناسایی عوامل استرسزا و دور شدن از آنها یکی از بزرگترین لطفهایی است که میتوانید هم برای خود و هم برای سلامت کودکتان انجام دهید.
تپش قلب در دوران بارداری از چه زمانی شروع میشود؟
باید بدانید که تپش قلب در بارداری اصولاً خود یکی از مهمترین علائم است، اما این نوع تپش تنها در هفتههای اولیه خود را نشان میدهد و پس از مدتی برطرف میشود. از سوی دیگر، معمولاً با آغاز شدن سه ماهه سوم از بارداری ممکن است دوباره با تپش قلب مواجه شوید.
دلیل این امر را میتوان به افزایش نیاز جنین جهت دریافت مواد مغذی ارتباط داد. در سه ماهه سوم سرعت رشد بیشتری دارد و به همین دلیل ممکن است مادر دچار تپش قلب شود. اگر بین هفتههای اول تا آغاز سه ماهه سوم تپش قلب را به شکل مداوم تجربه میکنید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
ضربان قلب نرمال در آقایان و خانمهای بزرگسال
با بالا رفتن سن به تدریج تعداد تپشهای قلب کاهش مییابد، به طوری که ضربان قلب نرمال در خانمها و آقایان بزرگسال به ۶۰ تا ۱۰۰ تپش در دقیقه میرسد. ضربان قلب نرمال در سالمندان هم بین ۶۰ تا ۱۰۰ تپش در دقیقه تعریف شده است.
سطح آمادگی جسمانی میتواند تعداد تپشهای قلب را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل، ممکن است ضربان قلب نرمال در بزرگسالان ورزشکار که به صورت حرفهای تمرین میکنند به طور طبیعی به کمتر از ۶۰ تپش در دقیقه برسد.
در هنگام استراحت ضربان قلب نرمال ورزشکاران حرفهای به طور طبیعی در مقایسه با سایر افراد کمتر است.
ضربان قلب نرمال در بارداری
هیچ تعریف استانداردی در مورد ضربان قلب نرمال در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، تحقیقات نشان داده است که تعداد تپشهای قلب در زنان باردار در مقایسه با سایر زنان بالاتر است. در یک مطالعه روی ۳۶۲۳۹ زن باردار، محققان متوجه شدند که ضربان قلب در دوران بارداری به طور میانگین حدود ۱۰ درصد (هفت تا هشت تپش در دقیقه) افزایش مییابد. بهعلاوه، این مطالعه نشان داد که میانگین ضربان قلب در طول بارداری به طور پیوسته بالاتر میرود. برای مثال، میانگین آن در هفته دهم ۷۹/۳ تپش در دقیقه است، اما در هفته ۴۰ به ۸۶/۹ تپش در دقیقه میرسد.
تغییر تعداد تپشهای قلب در دوران بارداری یک اتفاق طبیعی است، چون قلب مجبور است فعالیت خود را افزایش دهد و خون بیشتری را به سراسر بدن پمپاژ کند. بعضی از زنان باردار متوجه تغییر فعالیت قلب خود نمیشوند، اما تعدادی از آنها ممکن است این اتفاق را نگرانکننده یا آزاردهنده بدانند.
مهم است که در دوران بارداری به طور منظم به متخصص زنان یا ماما مراجعه کنید تا وضعیت سلامتی قلب شما را بررسی کند و فشار خونتان را اندازه بگیرد. علاوه بر این، اگر تغییر ضربان قلب با علائم غیرطبیعی مثل مشکلات تنفسی، سردرد شدید، تورم یک یا هر ۲ پا، افزایش ناگهانی فشار خون و… همراه بود، لازم است فورا به بیمارستان بروید یا با اورژانس (تلفن ۱۱۵) تماس بگیرید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آیا در بارداری ضربان قلب افزایش پیدا میکند؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آیا در بارداری ضربان قلب افزایش پیدا میکند؟"، کلیک کنید.