دولت موقت کدام قراردادهای ایران و آمریکا را لغو کرد؟

دولت موقت کدام قراردادهای ایران و آمریکا را لغو کرد؟

به گزارش خبرگزاری بهار جاودانه، روز یک شنبه 2 اردیبهشت 1358 دکتر ابراهیم یزدی معاون نخست وزیر در پی استعفای دکتر سنجابی به عنوان سرپرست وزارت خارجه نیز منصوب شد. روزنامه ی کیهان در همان روز گفت وگوی مفصلی با ایشان منتشر کرد. این گفت وگو شامل نکات برجسته ای بود: از جمله ماجرای لغو قراردادهای رژیم پهلوی با شاه، دادگاه های انقلاب که با اعدام پی در پی سران رژیم بسیار محل بحث و گفت وگو بود و شایعه ی احیای سازمان امنیت و… بخش هایی از گفته های دکتر یزدی را در این مصاحبه می خوانید:

لغو قراردادهای ایران و آمریکا

… ما می دانیم که در گذشته قراردادهای متعددی دولت ایران با کشورهای خارجی من جمله آمریکا منعقد کرده و بسیاری از این قراردادها در اتاق های دربسته و به صورت سری بوده، و در یک مرجع صلاحیت دار به صورت علنی، این قراردادها مطرح نشده و ملت ما از مفاد این قراردادها اطلاع دقیق در دست ندارد بنابراین ما نمی توانیم بگوییم که این قراردادها کلا و یک جا لغو بشود یا نه. سیاست دولت این است که در این قراردادها تجدید نظر کند و آن چه را که مضر به حال منافع و مصالح ملت باشد بدون شک لغو می کنیم. از مجموعه ی این قراردادها، مقدار زیادی از آن ها نظامی بوده که لغو کردیم. مثلا قراردادهای مربوط به خرید زیردریایی لغو شده و قراردادهای دیگری نیز لغو شده و بقیه ی قراردادها نیز در دست بررسی است که این ها نیز لغو خواهد شد.

در این جا لازم است که به این نکته نیز اشاره کنم که روزنامه ها یکی از دلایل استعفای دکتر سنجابی را مربوط به این قراردادها دانسته بودند و عنوان شده بود که در هیات دولت با مشی ضد امپریالیستی ایشان مخالفت شده و پیشنهاد کرده بودند که قراردادهایی لغو بشود و دولت مخالفت کرده، این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد و از طرف دکتر سنجابی هرگز یک لایحه ی مشخص به هیات دولت برای این که این قرارداد و یا آن قرارداد لغو بشود، هرگز داده نشده تا مورد مخالفت قرار گیرد. بنابراین خبری که در این زمینه در روزنامه ی کیهان منعکس شده بود صحن ندارد.

درباره ی دادگاه های انقلاب

راجع به دادگاه های انقلاب اسلامی ایران شایع کرده اند که هیچ حکم اعدامی نیست که صادر بشود، مگر آن که دکتر یزدی آن را امضا کند. این حرف مطلقا صحت ندارد…

دولت در دادگاه های انقلابی هیچ گونه نقشی ندارد. دادگاه های انقلاب مستقل از دولت هستند. من هم به عنوان شخص خودم هیچ گونه دخالتی در این دادگاه ها ندارم. البته صریحا گفته ام و باز هم تکرار می کنم که با برخی از شیوه ی عمل این دادگاه ها موافق نیستیم زیرا معیارهای اسلامی باید در دادگاه های انقلاب رعایت شود. باید فرق قایل بشویم بین کسی که مجرم است و باید اعدام بشود با این که چگونه محاکمه اش بکنیم و اعدام بشود. من معتقدم به اندازه ی کافی اسناد و شواهد موجود هست که دادگاه ها را علنی بکنیم. مردم می خواهد بدانند که در این دادگاه ها چه می گذرد. باید تمام کسانی که شکنجه شده اند بتوانند در دادگاه گواهی بدهند علیه آن کسانی که شنکجه شان داده اند. مثلا دادگاهی که در تلویزیون نشان داده شد. دلیلی ندارد دادگاه مخفی باشد.

دنیا باید بداند که این دادگاه های ما به چه صورت است. وقتی می گویم دنیا خواهش می کنم بنویسید منظور فقط دنیای اسلام است. هشتصد میلیون مسلمان به معجزه ای که در ایران اتفاق افتاده و نظاره می کنند. ما گفتیم دولت اسلامی ما شباهتی با دولت های دیگر ندارد. مدعی هستیم حکومت اسلامی ما نوع جدید و شکل جدیدی است. دنیا می خواهد بداند این شکل و نوع جدید حکومت چیست. یکی از ارکان حکومت ما عدالت قضایی اسلام است، قوانین جزا در اسلام هست. ما نباید خجلت زده از این که قوانین جزای اسلام خود را علنا در معرض عمومی دنیا قرار بدهیم، باشیم.

بنابراین معتقدم که باید دادگاه ها علنی باشد تا شهود بیایند و حرف شان را بزنند. مجددا تاکید می کنم که مسیله بر سر این نیست که این کسانی که کشته می شوند مجرم نیستند اما باید دادگاه ها بر اساس ضوابط اسلامی باشد.

تجدید سازمان امنیت

صحبت از تجدید حیات سازمان امنیت نیست، بلکه صحبت از تصفیه ی حساب های این سازمان است. سازمان امنیت چندین هزار کارمند داشته و میلیاردها تومان سرمایه در این سازمان هست. ساختمان های متعدد در تهران و شهرستان ها دارد که باید به وضع این اموال رسیدگی شود. یک هیات از طرف دولت مامور شده که به حساب های این سازمان رسیدگی کند و ببیند ساختمان ها اکنون در اختیار چه کسانی است. صحبت از تجدید حیات نیست و مانند یک شرکت منحله به حساب های آن رسیدگی می شود.

اما ضرورت دارد که گفته شود، یک مملکت بدون داشتن سازمان های اطلاعاتی برای مسایل برون مرزی و درون مرزی نمی تواند باشد. ما با تمام دنیا رابطه داریم و اتباع کشورهای خارجی به کشور ما رفت و آمد می کنند. با توجه به این که انقلاب ما اسلامی است و بسیاری از موازنه ها را در دنیا به هم زده است و نقشه ی سیاسی منطقه را به هم ریخته، لاجرم دشمنان انقلاب ما دشمنان زیادی از کشورهای خارجی دارد، بنابراین حتما مملکت ما به یک سرویس اطلاعاتی که بتواند با تحریکات اجانب در کشور مقابله کند، نیازمند است. اما این که آیا این وظیفه را چه بخشی از دولت و به چه شکل و به چه ترکیب انجام بدهد، مسیله ای است که قابل بحث و مطالعه است.

25957

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دولت موقت کدام قراردادهای ایران و آمریکا را لغو کرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دولت موقت کدام قراردادهای ایران و آمریکا را لغو کرد؟"، کلیک کنید.