سخنی با وزیر جدید علوم
این روزها غالبا صحبت از اقتصاد و مسائل اقتصادی میشود و این بحق است، زیرا طبقه ضعیف از لحاظ معیشتی سخت تحت فشار قرار دارد. اما متاسفانه کمتر صحبت از وضعیت فرهنگی و علمی کشور و عدمحاکمیت فرهنگ اسلامی در جامعه و مخصوصا دانشگاهها و مدارس میشود.
به گزارش بهار جاودانه، دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف در یادداشتی نوشت:
این روزها غالبا صحبت از اقتصاد و مسائل اقتصادی میشود و این بحق است، زیرا طبقه ضعیف از لحاظ معیشتی سخت تحت فشار قرار دارد. اما متاسفانه کمتر صحبت از وضعیت فرهنگی و علمی کشور و عدمحاکمیت فرهنگ اسلامی در جامعه و مخصوصا دانشگاهها و مدارس میشود.
در مورد وضعیت علمی کشور هم فقط از بالا بودن تعداد مقالات صحبت میشود ولی از کمتوجهی ما به نوآوری در علم کمتر سخن به میان میآید و این برای آینده کشور خسارتزا خواهد بود.
وزارت علوم باید در پی علاج وضعیت فرهنگی و علمی دانشگاهها باشد و سفارش مقام معظم رهبری درباره توجه دانشگاهها به رفع نیازهای کشور و نوآوری در علم را تحقق بخشد.متاسفانه فرهنگ حاکم در مدارس و دانشگاههای ما چندان مطلوب نیست و غربزده است اما نکات مثبت فرهنگ غرب مثل نظم و دورنگری را دربر ندارد.
ضعف فرهنگ در محیط ما منجر به عقده حقارت نسبت به غرب در برخی مدارس و دانشگاهها و حتی برخی سطوح مدیریتی شده است. بعضی از دانشگاههای ما در مقام جذب اساتید، ترجیح میدهند افرادی را بپذیرند که حداقل دوره پسادکتری را در خارج گذرانده باشند. البته به مصداق حدیث نبوی که «اطلب العلم و لو بالصین» خوب است که ما در مقام جذب علم از همهجا باشیم ولی باید خودمان هم در نوآوری علمی مشارکت کنیم و همچنین در جهت رفع نیازهای ضروری کشورمان گام برداریم تا تحریمهای غرب به ما لطمه نزند. ضعف فرهنگ حتی روی اخلاق جامعه و محیطهای علمی هم تاثیرگذار است.بدیهی است که فرهنگ صحیح دینی از طریق علوم پایه و مهندسی منتقل نمیشود، بلکه باید دانشجویان این حوزهها تعداد مناسبی از علوم انسانی را فرا گیرند؛ یعنی باید برنامه دانشگاهها کلنگر باشد.دانشجویان علوم پایه، علوم مهندسی و علوم پزشکی به یک سوپ پرمایه فرهنگی نیاز دارند.در حوزههای علمی هم یکی از مشکلات مهم علمی ما این است که تلاشمان صرفا اخذ علم از غرب بوده است، بدون اینکه بخواهیم خودمان هم در تولید علم سهم شایستهای داشته باشیم.تأمین نیازهای ملی هم خیلی کم مورد توجهمان بوده و لذا غالبا واردکننده محصولات خارجی بودهایم و متأسفانه این مسأله در سالهای اخیر شدت پیدا کرده است. اما تحریمها هم مسئولان ما را بیدار نکرده است.به نظر من چیزی که لطمه اساسی به پیشرفت واقعی علم در کشور زده، مسأله استثمارکننده چاپ مقالات در مجلات آی.اس.آی است که بهرغم همه هشدارها به آن توجه شایسته نشده است. مقید کردن ترفیع و ارتقای اساتید به چاپ مقاله در این گونه مجلات غربی باعث شده تا دانشگاهیان سراغ رفع نیازهای کشور و نوآوری در علم نروند. همچنین افراط در توجه به مقالهنویسی و امتیازات گوناگونی که در سطوح مختلف به آن داده میشود، باعث شده که اساتید کمتر سراغ اختراعات و نگارش کتابهای جالب بروند.عدم تامین معیشت استادان و معلمان هم باعث شده تا آنها دنبال چند شغل باشند و این به کیفیت کار آنان لطمه زده است.استدعای من از وزیر محترم علوم، جناب دکترحسین سیماییصراف، این است که برخلاف دهههای اخیر با استفاده از مشاوران نخبه و آگاه به مسائل از ظرفیت موجود در کشور حداکثر استفاده شود، بهطوریکه ما هم در رفع نیازهای کشور موفق باشیم و هم در نوآوری در علم به جایگاه برجستهای که ایران در دوره تمدن اسلامی در جهان داشت، دست پیدا کنیم.
پایان خبر بهار جاودانه
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سخنی با وزیر جدید علوم" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سخنی با وزیر جدید علوم"، کلیک کنید.